Glazen veranda
Glazen veranda
Glazen veranda’s ademen een gezellige sfeer en je geniet er het hele jaar door van een perfect zicht naar buiten. Maar is zo’n glazen veranda eigenlijk wel goed geïsoleerd en wat kost hij?
Glazen veranda: licht, ruimte en gezelligheid
Kies je voor een veranda die grotendeels uit glas bestaat, dan kies je voor licht en ruimte. Door de grote glaspartijen lijkt de veranda groter dan hij in werkelijkheid is en vervagen de grenzen tussen binnen en buiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat voor veel mensen de veranda dé plek in huis is en waar men de meeste tijd doorbrengt.
Goed geïsoleerd met hoogrendementsglas
Aangezien een glazen veranda voor zo’n 90% uit glas bestaat, is de kwaliteit van het glas erg belangrijk. Standaard dubbel glas voldoet niet meer aan de moderne isolatie-eisen en daarom plaatst men tegenwoordig dubbel of driedubbel hoogrendementsglas (HR++ / HR+++). Dit glas is aan de binnenzijde voorzien van een speciale coating die de warmte in huis reflecteert. De spouw in de beglazing is daarnaast gevuld met een edelgas (meestal argon), wat zorgt voor een nog betere thermische isolatie.
Wat is de U-waarde?
Aan de U-waarde kun je aflezen hoeveel warmte een bepaald bouwdeel doorlaat. Bij een veranda gaat het dan voornamelijk om de profielen en de beglazing. Hoe lager de U-waarde, des te minder warmte er verloren gaat. Een lage U-waarde is dus gunstig. Lage U-waardes in een glazen veranda kunnen bereikt worden door: goed geïsoleerde meerkamerprofielen en hoogrendementsbeglazing.
Soort glas |
U-waarde |
HR++ (dubbel hoogrendementsglas) |
1.1 |
HR +++ (driedubbel hoogrendementsglas) |
0,6 – 0,8 |
Wat zijn thermisch onderbroken meerkamerprofielen?
Dit zijn metalen profielen (meestal aluminium) die van meerdere luchtkamers zijn voorzien. Omdat metaal van zichzelf geen goede isolator is, moeten de raam- en deurprofielen van luchtkamers worden voorzien. Het is de stilstaande lucht in de profielen die voor de thermische isolatie zorgt. Verder zijn de binnen- en buitenzijde van de profielen intern gescheiden door een kunststof strip. Deze strip scheidt de koude buitenzijde van het profiel van de warmte binnenzijde, waardoor er geen koudebruggen ontstaan en er geen condensvorming optreedt.
Glazen veranda: diverse toepassingsmogelijkheden
Moderne glazen veranda’s zijn tegenwoordig maximaal geïntegreerd in de woning en dat betekent dat je beschikt over een volwaardige uitbreiding die je op allerlei manieren kunt benutten. Gebruik de veranda bijvoorbeeld als verlengstuk van de living en maak er een gezellige zithoek van. Of plaats er een bureau in en richt de veranda in als home office, waar je je administratie kunt doen of waar je ongestuurd thuis kunt werken. Andere toepassingsmogelijkheden van de veranda: leefkeuken, atelier, hobbykamer, praktijkruimte.
Tip: Denk goed na over de wijze waarop je de veranda later wenst te gebruiken. Het ontwerp hangt immers grotendeels af je persoonlijke wensen op dit vlak.
Het hele jaar door een buitengevoel
In een glazen woon- of leefveranda ervaar je veel meer een buitengevoel dan in een traditionele aanbouw van steen of hout. Door het perfecte zicht naar buiten ben je moeiteloos getuige van de wisselingen van de seizoenen en voel je ook in de koude periodes meer betrokken bij het buitenleven. Zie in de herfst hoe de bladeren aan de bomen van kleur veranderen en hoe de tuin in de winter langzaam prachtig wit kleurt. Buiten is het misschien koud, maar binnen in de veranda zit je comfortabel warm en heb je niet het gevoel dat je opgesloten zit.
Glazen veranda met zicht naar buiten
Glasshouse: stijlvolle glazen veranda
Een supermoderne, stijlvolle variant van de traditionele glazen veranda is de glasshouse. Kenmerkend voor een glasshouse is de minimalistische vormgeving en de de grote schuivende raampartijen die op een hoek samenkomen, zonder ondersteuning van een profiel. Hierdoor is het zicht naar buiten, ook op de hoek optimaal. Wanneer de wanden van deze veranda opengeschoven zijn, komen binnen en buiten samen en heb je niet meer het gevoel dat je binnen zit. Door de minimalistische constructie van deze glazen veranda vloeien binnen en buiten optimaal in elkaar over.
Tip: Droom je eerder van een klassieke, romantische veranda? Oriënteer je dan eens op een glazen oranjerie of aan een traditionele Victoriaanse veranda.
Prijs glazen veranda
Het laten plaatsen van een glazen woon- of leefveranda inclusief extra’s als zonwering en verwarming, kost gemiddeld 1200 tot 1500 euro per vierkante meter. In sommige gevallen zul je mogelijk iets goedkoper uit zijn. Dit is afhankelijk van het type veranda, de graafwerken die verricht moeten worden voor de fundering en de bereikbaarheid van de locatie.
Gratis offerte-aanvraag & advies
Veranda nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte