PVC veranda
PVC veranda
Een PVC veranda is een traditionele aanbouw die voorzien is van PVC ramen en deuren. PVC veranda’s zijn zeer duurzaam, vergen bijna geen onderhoud en zijn perfect geïsoleerd.
PVC veranda: eigenlijk een traditionele aanbouw
Veranda’s worden tegenwoordig voornamelijk van aluminium of hout gemaakt. PVC wordt wel toegepast, maar dan alleen in de ramen en deuren van de veranda. Dit komt omdat PVC profielen niet sterk genoeg zijn voor grote, brede glaspartijen uit één stuk. Wanneer we spreken van een PVC veranda, dan hebben we het dus eigenlijk over een traditionele aanbouw met PVC ramen en deuren.
Je meest geliefde plek in huis
Welk type veranda je ook kiest, de veranda zal gegarandeerd je favoriete plek in huis worden. Een sfeervolle plek waar je heerlijk wegdroomt met een goed boek en waar je je vrienden en familieleden ontvangt. Gebruik de veranda als verlengstuk van de keuken of maak er een atelier van waar je in alle rust kunt werken. De mogelijkheden zijn onbegrensd, maar één ding is zeker: de veranda zal je favoriete plek in huis zijn. Ongeacht de weersomstandigheden.
Voordelen van een PVC veranda
PVC heeft ten opzichte van hout, aluminium en staal een aantal belangrijke voordelen:
-
Goede prijs-kwaliteitverhouding
- PVC ramen en deuren hebben een zeer lange levensduur (50+ jaar)
- Nagenoeg onderhoudsvrij (PVC kan niet rotten of roesten)
- Hoge isolatiewaardes (kunststof isoleert zowel thermisch als akoestisch gezien er goed)
- Keuze uit allerlei decoratieve afwerkingen (treffende houtnerfstructuur)
Tip: Een zuidelijk georiënteerde veranda zal zonder goede zonwering snel oververhit raken. Met zonwerende beglazing en screens of (rol)gordijnen kun je dit voorkomen.
Nadelen van PVC
Het nadeel van PVC is de geringe stijfheid. Het is perfect geschikt voor de productie van ramen en deuren, maar niet geschikt voor grote, dragende constructies zonder tussenprofielen (zoals in een veranda). Een ander nadeel is dat beschadigingen aan het kunststof lastig te repareren zijn (hout is veel makkelijker te herstellen).
Onderhoud PVC veranda
Een aanbouw van PVC heeft nauwelijks onderhoud nodig. Wil je de kunststof profielen lang mooi houden, reinig ze dan twee keer per jaar met wat warm water en een neutraal schoonmaakmiddel. Gebruik een zachte doek of spons en vermijd schurende en agressieve schoonmaakmiddelen. Met dit soort middelen loop je namelijk het risico dat je de toplaag van het kunststof beschadigt. Krassen moet je zoveel mogelijk zien te voorkomen, reinig kunststof profielen daarom nooit droog.
Tip: Woon je in een stedelijk gebied met veel fijnstof, reinig de profielen dan wat vaker (drie tot vier keer per jaar). Zo blijven ze lang mooi en voorkom je hardnekkige roetaanslag.
PVC ramen met houtnerf
Tegenwoordig zijn PVC ramen en deuren haast niet meer van echt houten schrijnwerk te onderscheiden. Dit komt doordat fabrikanten erin geslaagd zijn om hun kunststof profielen van een houtstructuur te voorzien. De houtstructuur kan op twee manieren op het kozijn aangebracht worden:
- Met structuurfolie. Een speciale folie met houtnerfstructuur wordt óp het kunststof profiel aangebracht.
- 2. In het profiel geperst. De houtnerfstructuur wordt tijdens het productieproces ín het kunststof geperst.
Structuurfolie vs geperste structuur
|
Structuurfolie |
Structuur in het profiel geperst |
Voordelen |
Zeer treffende gelijkenis met hout (vergelijkbaar met laminaat). Grote keuze aan kleuren en structuren. |
Treffende gelijkenis met hout. Zeer duurzaam. Structuur blijft gedurende de levensduur van het profiel behouden. |
Nadelen |
Folie is gevoeliger voor beschadigingen. Kan na tientallen jaren loskomen of van kleur verschieten. |
Minder keuze aan kleuren (wel de structuur van hout, maar niet de kenmerkende kleurtekening). |
Vergunning nodig voor een PVC veranda?
Voor de aanbouw van een veranda heb je niet altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig. Als er geen stabiliteitswerken verricht hoeven worden, kun je vaak volstaan met het melden van de werken, maar je moet dan wel aan een aantal spelregels voldoen.
-
De veranda mag niet hoger zijn dan 4 meter (gemeten vanaf de grond).
- Zonder vergunning mag je in totaal niet meer dan 40m² aan bijgebouwen plaatsen.
Moeten er wel stabiliteitswerken verricht worden, dan heb je de hulp van een architect nodig die de vergunningsaanvraag voor je doet.
Tip: Laat je de veranda bouwen, dan hoef je je om de aanvraag van een vergunning geen zorgen te maken. De verandabouwer regelt dit voor je of helpt je bij de aanvraag.
Prijs PVC veranda
De kostprijs van een PVC veranda schommelt doorgaans tussen 1275 en 1400 euro per vierkante meter. De prijs is voornamelijk afhankelijk van de gewenste beglazing, het type dak en de moeilijkheidsgraad van het project.
Gratis offerte-aanvraag & advies
Veranda nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte