Stalen veranda: veranda in smeedijzer
Veranda in staal
Stalen veranda’s zijn modern, sterk en hebben vaak een minimalistische uitstraling. Ze worden volledig voor je op maat gemaakt en vergen weinig onderhoud. Lees hier uit welke soorten stalen veranda’s je kunt kiezen en wat ze ongeveer kosten.
Stalen veranda
Stalen veranda’s zijn iets minder populair dan veranda’s in aluminium en hout. Dat komt voornamelijk door de hogere prijs en de geringere toepassingsmogelijkheden van staal ten opzichte van andere materialen. Staal is daarentegen erg sterk en het wordt daarom vaak toegepast in stalen ramen, moderne oranjeries en minimalistisch vormgegeven veranda’s.
Voordelen van staal
Het grootste voordeel van staal is de grote sterkte. Doordat de hoekverbindingen van de profielen en de ramen gelast zijn, ontstaat er een supersterke constructie. Hierdoor zijn allerlei minimalistische constructies mogelijk die lastiger of niet realiseerbaar zijn met hout of aluminium. Grote, zware glaspartijen en traditionele boogramen met ranke profielen zijn met staal geen probleem.
Sfeervolle ruimte met onbegrensde mogelijkheden
Welk type veranda je ook kiest, je wint er altijd een zee aan extra ruimte mee die je op tal van manieren kunt benutten. Gebruik de veranda bijvoorbeeld als verlengstuk van je living en plaats er een comfortabele hoeksofa in. Of maak er een atelier van waar je in alle rust je creativiteit de vrije loop kunt laten. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd. Hoe je de veranda ook gaat gebruiken, het zal ongetwijfeld je favoriete plek in huis worden.
Stalen veranda op maat
Stalen veranda’s worden geheel voor je op maat gemaakt. Bespreek je ideeën en wensen met de verandabouwer en hij gaat voor je aan de slag met het maken van een 3D schets. Zo krijg je een perfect beeld van je toekomstige veranda en weet je precies waar je aan toe bent. Aanpassingen zijn in dit stadium vanzelfsprekend nog mogelijk. Pas als het ontwerp geheel naar je zin, start men met de productie van de veranda.
Tip: Houd bij het ontwerp van de veranda rekening met eventuele toekomstige wensen. Mogelijk heb je nu geen wateraanvoer, een netwerkaansluiting of een extra stopcontact nodig, maar in de toekomst kan de situatie anders zijn.
Onderhoud van een stalen veranda
Een stalen veranda vergt weinig onderhoud. Het stalen schrijnwerk is meestal gepoederlakt en daarmee goed beschermd tegen vocht, maar je moet wel oppassen voor diepe krassen (door de grondlaag heen) omdat anders roest kan ontstaan. Normaal gesproken hoef je de veranda maar twee keer per jaar re reinigen met warm water en een neutrale zeep. Woon je aan de kust of in een stedelijk gebied dan zul je de profielen van de veranda iets vaker moeten reinigen. (3 tot vier keer per jaar). Gebruik nooit schurende of agressieve schoonmaakmiddelen.
Open veranda in staal
Ben je niet perse op zoek naar een volwaardige aanbouw, maar wil je wel graag droog en uit de wind zitten? Kies dan voor een open veranda in staal. Een open veranda (overkapping) kost maar een fractie van een stalen aanbouw en biedt heel wat voordelen:
-
Relatief goedkoop
- Onder een overkapping zit je droog (en met zijwanden of screens ook uit de zon en uit de wind).
- Optimaal genieten van het mooie weer (je zit volledig buiten).
- Terrasverwarming is mogelijk (denk aan een sfeerhaard of infrarood verwarming).
- Eenvoudig te plaatsen
Tip: Plaats een gezellige gasgestookte terraskachel of infraroodheater in de overkapping. Zo kun je al vroeg in het voorjaar comfortabel buiten zitten.
Screens: bescherming tegen zon, wind en regen
Screens werden vroeger vooral gebruikt als zonwering, maar tegenwoordig zie je ze ook vaak terug in overkappingen. Hier doen ze niet alleen dienst als schaduwdoek, maar houden ze ook regen en wind tegen. Uiterst multifunctionele schermen dus die je naar eigen behoefte met een druk op de knop in- of uitschuift. De screens lopen door een speciale geleiderails voorzien van borstels. Hierdoor klapperen ze niet in de wind. Stormbestendig zijn ze natuurlijk niet, dus je moet ze wel op tijd inschuiven. Sommige screens gaan geheel automatisch dicht wanneer het te hard gaat waaien. Wel zo handig, als je een keer niet thuis bent en het weer ineens omslaat.
Prijs van een stalen veranda
Stalen veranda’s zijn duurder dan aluminium veranda’s. De prijs van een volwaardige stalen woonveranda varieert doorgaans tussen 1500 en 1700 euro per vierkante meter. In sommige gevallen zul je voor het plaatsen ervan iets goedkoper uit zijn. Dit is onder meer afhankelijk van de grondwerken die verricht moeten worden, het type veranda en de moeilijkheidsgraad van het project.
Gratis offerte-aanvraag & advies
Veranda nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte