Landelijke veranda
Landelijke tuinveranda
Heb je een woning in landelijke stijl en wil je deze uitbreiden met een veranda? Kies dan voor een landelijke veranda van hout of aluminium en richt hem stijlvol in met natuurlijke materialen. Lees hier wat de mogelijkheden zijn en wat een landelijke veranda gemiddeld kost.
Kenmerken van een landelijke veranda
Het meest kenmerkend voor een landelijke veranda is de vorm van het dak. Meestal is dit een zadeldak of ander soort dak dat hierop lijkt. Ook de profielen zijn bepalend voor de uitstraling van de veranda. De profielen van een landelijke veranda zijn meestal van (hard)hout of aluminium gemaakt. Ze hebben doorgaans een robuuste, warme uitstraling.
Voordelen van een landelijke veranda
-
Er komt meer licht in de woning.
- Je krijgt er veel extra ruimte bij die je op allerlei manieren kunt benutten.
- De waarde van de woning stijgt aanzienlijk.
- In de veranda geniet je het hele jaar door van het uitzicht naar buiten.
- Groot aanbod aan (landelijke) stijlen en afwerkingen.
- Een landelijke veranda wordt volledig op maat gemaakt en is snel te plaatsen.
Landelijke zitveranda
Maatwerk is mogelijk
Omdat elke woning verschillend is, is het plaatsen van een veranda in principe altijd maatwerk. De ontwerpen verschillen per fabrikant en je kunt meestal kiezen uit een aantal standaard modellen. Je eigen inbreng wordt daarbij ook gewaardeerd en je kunt dus altijd zelf met ideeën komen. Indien er geen technische bezwaren zijn, zal de verandabouwer zijn ontwerp op je wensen afstemmen. Daarbij zal hij ook rekening houden met de architectuur van de woning, want de veranda moet één geheel gaan vormen met de woning en mag qua vorm, kleur en stijl niet te veel afwijken.
Tip: Een goed geïsoleerde, landelijke veranda vergt een forse investering. Toch is het de investering meer dan waard, want de waarde van je woning stijgt evenredig en het wooncomfort neemt toe.
Welke materialen zijn gebruikelijk voor een landelijke veranda?
Landelijke veranda’s worden meestal van hout of aluminium gemaakt of van een combinatie tussen beide materialen. Profielen van smeedijzer of staal zie je vaak terug bij oranjerie veranda’s.
-
Hout. Hout straalt warmte en gezelligheid uit en is perfect te combineren met andere materialen. Veel gebruikte hardhoutsoorten zijn: afzelia, meranti, Oregon pine en afrormosia. Dit zijn duurzame houtsoorten met een lange levensduur.
- Aluminium. Aluminium is licht en sterk en kan in nagenoeg elke kleur gespoten worden. Het heeft nauwelijks onderhoud nodig en het materiaal is makkelijk te bewerken. Vanwege deze positieve eigenschappen wordt het veel toegepast in zowel moderne als klassieke veranda’s.
Steellook profielen
Steellook profielen zijn bezig aan een ware opmars. Het zijn aluminium profielen met de typische robuuste uitstraling van staal. De profielen bevatten meerdere kamers (met stilstaande lucht) waardoor ze qua thermische isolatie veel hoger scoren dan smeedijzeren of stalen profielen. Tevens zijn de profielen intern thermisch onderbroken, waardoor koudebruggen tussen de buitenzijde en binnenzijde van het profiel uitgesloten zijn. Geen condens dus op de profielen. Steellook profielen zijn niet alleen geschikt voor landelijke veranda’s, maar ook voor oranjerie veranda’s en moderne veranda’s.
Landelijke veranda met stalen frame
Tip: Ga je de veranda als woonveranda gebruiken, kies dan voor hoogrendementsglas met een U-waarde (warmtegeleidingscoëfficiënt) van maximaal 1.1 of 1.0. Hoe lager de U-waarde, des minder warmte er via het glas verloren gaat. Ditzelfde principe geldt ook voor de profielen van de veranda.
Is een houten vloer in de veranda mogelijk?
In een landelijke veranda komen natuurlijke materialen zoals hout, steen, glas, aardewerk, linnen en katoen goed tot hun recht. Een houten vloer kan zeer mooi zijn, maar mocht je vloerverwarming willen gebruiken, laat je dan goed adviseren. Hout is een goede isolator en juist bij vloerverwarming is dat een eigenschap die niet welkom is. De warmte uit de vloer moet juist de gelegenheid krijgen om op te stijgen. Daarbij ‘werkt’ het hout onder invloed van temperatuurverschillen en veranderingen in de luchtvochtigheid. Niet alle houtsoorten zijn dus even geschikt voor vloerverwarming. Een stenen vloer is verreweg het meest ideaal. Keramische tegels bijvoorbeeld laten de warmte goed door en blijven ook lang warm, waardoor er zo min mogelijk energie verloren gaat.
Prijs landelijke veranda
De kostprijs van een klassieke of landelijke veranda is vooral afhankelijk van het type profiel (soort materiaal en isolatiewaarde) en het type glas. Reken op een kostprijs tussen 1400 en 1600 euro per vierkante meter. Afhankelijk van de grondwerken en de bereikbaarheid van de locatie zul je mogelijk iets goedkoper uit zijn.
Gratis offerte-aanvraag & advies
Veranda nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte