Airco & koeling
Airco voor veranda's
In een veranda met airconditioning is de temperatuur altijd aangenaam. Ook al is het buiten dertig graden, binnen zit je altijd koel. En in de winter schakel je de airco eenvoudig in de verwarmingsmodus en gebruik je hem als hoofd- of bijverwarming. Maar hoe werkt zo’n airco nu eigenlijk en uit welke systemen kun je kiezen?
Veranda koelen met een airco
Met een airco koel je een veranda snel en effectief. Je kunt ruwweg kiezen uit twee systemen: een monoblock systeem (bestaande uit één unit die in de veranda staat) en een split systeem, dat bestaat uit een binnen- en een buitenunit. In een gemiddelde woon- of leefveranda is een split systeem aan te raden, omdat dit systeem binnen in de veranda geen plaats in beslag neemt en ook nauwelijks geluid produceert. Monoblock airco’s zijn eenvoudig te installeren, maar ze produceren meer lawaai en nemen veel ruimte op de vloer in beslag. De binnenunit van een split airco kan aan de wand worden opgehangen of netjes geïntegreerd worden in het plafond. Je bedient de airco met een afstandsbediening (of met je smartphone).
Airco: koelen én verwarmen
Naast koelen, kun je een airco ook gebruiken om de veranda te verwarmen. In de verwarmingsstand functioneert de airco op tegengestelde wijze. Warme lucht van buiten wordt intern verder opgewarmd en de woning ingeblazen. De warmtepomp in de airco gebruikt tijdens het verwarmingsproces een bepaalde hoeveelheid elektriciteit. Zolang de temperatuur buiten boven het vriespunt blijft, kun je een veranda met een airco energiezuinig verwarmen. Daalt de temperatuur onder het vriespunt, dan is verwarming van de veranda met een airco minder efficiënt dan verwarming met een traditionele cv-ketel.
Airco met inverter technologie
Moderne airco’s maken gebruik van inverter technologie. Dat wil zeggen dat het vermogen van de compressor automatisch aangepast wordt aan de temperatuur van de buitenlucht en de temperatuur in de kamer. Omdat de compressor niet constant op vol vermogen draait, kun je flink wat energie besparen met dit soort moderne airco’s. Een ander voordeel van airco’s met inverter technologie is dat de geluidsproductie van de buitenunit afneemt naarmate de veranda op de gewenste temperatuur komt.
Tip: kies, indien je budget dat toelaat, voor een energiezuinige airco, zeker als je de airco ook voor het verwarmen van de veranda wil gebruiken. In een periode van vijf tot zeven jaar heb je de meerkosten voor een energiezuinig systeem meestal al terugverdiend.
Maakt een airco veel lawaai?
Bij een split airco heb je in de veranda zelf geen last van geluidsoverlast omdat de onderdelen die het meeste geluid produceren, zoals de compressor, zich aan de buitenzijde van de veranda bevinden. De binnenunit is fluisterstil. Een stand alone systeem maakt aanzienlijk meer lawaai, omdat het hele systeem binnen staat, dus ook de compressor. Hoeveel geluid een airco precies produceert is afhankelijk van het type airco, de capaciteit en de gebruikte technologie (inverter technologie of niet).
Veranda koelen: welke capaciteit moet de airco hebben?
De koelcapaciteit van de airco is afhankelijk van de grootte van de veranda, het aantal vierkante meters raamoppervlak en de isolatiewaarde van de veranda. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die een rol spelen bij het bepalen van de koelcapaciteit. Geen eenvoudige rekensom dus, maar als vuistregel kun je een wattage van 30 tot 50 Watt per m³ meter aanhouden. Voor een veranda van 5x4x2.5 m (50m³) heb je dus een airco met een koelcapaciteit van 1500 tot 2500 Watt nodig.
Wordt de lucht ook gezuiverd met een airco?
Dat hangt van het type airco af. Grove vuildeeltjes worden bij alle systemen uit de lucht gefilterd, om zo een goede werking van de airco te garanderen. Voor fijne stofdeeltjes, zoals pollen, is een speciaal luchtfilter nodig. Heb je last van een pollenallergie (hooikoorts) of problemen met de luchtwegen, laat dit dan weten aan de verandabouwer zodat de keuze van de airco hierop afgestemd kan worden. De filters in een airco moeten periodiek onderhouden worden. Meestal ben je het beste af met een onderhoudscontract.
Airco en luchtvochtigheid in de veranda
Tijdens het koelen van de veranda wordt de warmtewisselaar in de airco zeer koud. De warme, vochtige lucht die langs de koude lamellen van de warmtewisselaar stroomt condenseert tijdens het koelproces. Het water dat hierbij vrijkomt wordt opgevangen in een verzamelbak en via een afvoerleiding afgevoerd naar buiten. De luchtvochtigheid in de ruimte neemt tijdens het koelen geleidelijk af. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40 en 60%. Een te lage luchtvochtigheid (lager dan 40%) kan tot gezondheidsklachten leiden. Denk aan droge ogen, een droge keel, irritatie van de luchtwegen, enz...
Tip: er zijn ook airco’s te koop die kunnen bevochtigen. Je kunt er de relatieve luchtvochtigheid in huis perfect mee regelen.
Gratis offerte-aanvraag & advies
Veranda-airco nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte