Verandaverwarming
Thermostaat
Wil je er ook in de winter warmpjes bijzitten, dan zul je de veranda moeten verwarmen. Lees hier alles over verandaverwarming en over de voor- en nadelen van de verschillende systemen.
Is verandaverwarming noodzakelijk?
Ja, wil je ook in de winter comfortabel gebruikmaken van de veranda, dan zul je deze moeten (bij)verwarmen. Een open veranda (overkapping) hoef je niet te verwarmen, maar bijverwarming met een infrarood heater of een gasheater is vanzelfsprekend wel mogelijk.
Hoe kan ik de veranda het beste verwarmen?
Dat hangt voornamelijk van het type veranda en je huidige verwarmingsinstallatie af. In principe kun je elk soort systeem gebruiken, maar niet alle verwarmingssystemen zijn even esthetisch en ze verschillen ook in energieverbruik. Verder hangt het er ook vanaf welk soort verwarmingssysteem je al hebt. Mogelijk kan de verandaverwarming gekoppeld worden aan je huidige systeem. Dat scheelt flink in de kosten, want je hebt dan geen aparte verwarmingsunit (zoals een cv ketel of een warmtepomp) nodig.
Populaire verandaverwarming systemen:
-
Radiatoren (of convectoren)
- Elektrische verandaverwarming
- Pelletkachel
- Omgekeerde warmtepomp / airco (zowel verwarmen als koelen)
- Vloerverwarming
- Infraroodverwarming (open veranda)
Verandaverwarming vergelijken
|
Voordelen |
Nadelen |
Radiatoren |
Makkelijk aan te sluiten op een bestaand systeem |
Moeten zichtbaar opgehangen worden (esthetisch soms wat minder aantrekkelijk) |
Elektrische radiatoren |
Makkelijk te installeren, lage aanschafkosten |
Hoog energieverbruik, voornamelijk geschikt als bijverwarming |
Pelletkachel |
Sfeervol, relatief lage aanschafkosten |
Afvoer is noodzakelijk, pellets nodig |
Warmtepomp |
Laag energieverbruik. Kan zowel verwarmen als koelen |
Hoge aanschafkosten |
Vloerverwarming |
Niet zichtbaar, energiezuinig |
Niet alle vloerbedekkingen zijn geschikt |
Infraroodverwarming |
Makkelijk te installeren, lage aanschafkosten |
Hoog energieverbruik, voornamelijk geschikt als bijverwarming in open veranda’s. |
Verwarming met radiatoren
Maak je gebruik van een CV ketel om de woning te verwarmen, dan kunnen de leidingen van het systeem mogelijk doorgetrokken worden naar de veranda. In de veranda kan dan een radiator of een convector geplaatst worden. Dit is de meest eenvoudige en goedkope oplossing, mits je CV ketel genoeg vermogen heeft. Een radiator is esthetisch gezien alleen niet altijd even mooi. Hij komt het best tot zijn recht aan een lage muur of een stijlwand. Soms kan een designradiator ook uitkomst bieden.
Elektrische verandaverwarming
In de wintermaanden even bijverwarmen is ook mogelijk dankzij verwarmingstoestellen op elektriciteit. Je kan bijverwarming plaatsen of voor een vaste elektrische radiator kiezen. Het voordeel is dat er geen breekwerk aan te pas komt. Mobiele elektrische bijverwarming is trouwens snel weer weg te bergen. Wilt u genieten van een homogene warmte doorheen uw ganse verandaruimte, dan kan je kiezen voor een inertieradiator. Deze verspreidt een aangename en homogene warmte doorheen de volledige veranda. De kern van inertieradiatoren kan gaan van steatiet, een plaatjesvorming gehydrateerd mineraal tot een ingebouwde elektrische thermostaat.
Elektrisch verwarmingstoestel
Offerte elektrische verwarming veranda
Veranda verwarmen met een pellet kachel
Pellet kachels zijn erg populair. Ze branden veel zuiniger dan een open haard of een houtkachel en geven relatief veel warmte af. Daarnaast zorgen de vlammen in de kachel voor de nodige gezelligheid. Een pellekachel is eenvoudig te installeren. Voor de afvoer van de rookgassen is wel een afvoer nodig (meestal via het dak). De afvoer kan vrij kort zijn, want de kachel bevat een interne ventilator die de rookgassen effectief afvoert. De ventilator in de kachel en de elektronica gebruikt een geringe hoeveelheid stroom. Een stopcontact in de buurt van de kachel is dus noodzakelijk.
Veranda verwarmen met een omkeerbare warmtepomp
Een andere, veelgebruikte methode om een veranda te verwarmen is met behulp van een omkeerbare warmtepomp. Dit is meestal een zogeheten ‘lucht-lucht warmtepomp’ die zowel kan koelen als verwarmen. Je kunt dit systeem het best vergelijken met een traditionele airco, alleen verbruikt een omkeerbare warmtepomp minder energie. In de zomer gebruik je de warmtepomp om de veranda te koelen, in de winter om de veranda te verwarmen. Het systeem kan netjes geïntegreerd worden in het plafond van de veranda of in een ombouw aan de wand geplaatst worden.
Tip: Overleg altijd op voorhand met de verandabouwer naar welk soort verwarming je voorkeur uitgaat. Hij kan dan bij het ontwerp van de veranda rekening houden met eventuele leidingen en afvoeren.
Verwarmingstoestellen voor veranda's
Vloerverwarming
Vloerverwarming in een veranda is erg comfortabel. Dit type verwarming neemt geen plaats in beslag en voelt in de winter comfortabel aan je voeten. Vloerverwarming werkt het meest efficiënt in combinatie met een stenen vloerbedekking. Een massieve houten vloer of hoogpolig tapijt kan niet gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming omdat deze materialen de warmte uit de vloer niet efficiënt doorlaten. Bepaalde soorten laminaat en vinyl zijn wel geschikt.
Infraroodverwarming: vooral geschikt voor een open veranda
Heb je een open veranda en wil je extra lang van je terras genieten, dan is infraroodverwarming ideaal. Welk type het meest geschikt is hangt vooral af van de wind op het terras. Is het terras redelijk winderig, dan kies je het best voor een korte golf infraroodstraler. Deze kun je herkennen aan het rode licht dat hij uitstraalt. Is het terras goed afgeschermd van de wind, dan kun je ook kiezen voor een lange golf infraroodstraler, ook wel carbonstraler genoemd. Deze geven geen rood licht af en zijn vooral geschikt voor afgesloten terrassen. Voorbeeld van een carbonstraler is een ‘heatstrip’.
Gratis offerte-aanvraag & advies
Elektrische verandaverwarming nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte