Verluchting & ventilatie

Verandaverluchting

Verluchting

In een veranda die goed verlucht is, heb je geen last van vochtproblemen en voel je je prettig. Maar hoe komt dat nu eigenlijk en hoe kun je een veranda nu het beste verluchten?

Waarom is verluchting van de veranda belangrijk?

In een niet goed geventileerde veranda zullen snel problemen met vocht ontstaan. Dat kan variëren van condens op de ramen tot vochtige meubels en overlast van schimmels. Deze problemen ontstaan doordat de vochtige lucht in de veranda condenseert tegen koude oppervlakken (zoals het raam of de profielen). Door de veranda goed te verluchten voorkom je dit soort problemen en zorg zorg je er tevens voor dat er voldoende schone lucht naar binnen komt.

Samenvattend: goede verluchting is belangrijk voor:

  • Een gezond binnenklimaat (schone lucht)
  • Het voorkomen van vochtproblemen

Verluchtingsmethodes

Er zijn ruwweg drie manieren waarop je een veranda kunt verluchten:

  1. Natuurlijke verluchting (via een open raam of dakvenster)
  2. Verluchting via ventilatieroosters
  3. Mechanische ventilatie

Welke methode het meest geschikt is voor een veranda hangt af van het type veranda en de wijze waarop deze gebruikt wordt. Soms is een combinatie van methode 1 en 2 voldoende om de veranda effectief te kunnen verluchten. In andere gevallen (bijvoorbeeld wanneer er in de veranda wordt gekookt) is een systeem van mechanische ventilatie aan te raden.

Natuurlijke verluchting

Veel vochtproblemen in huis zijn te voorkomen door een raam of een deur (op handbreedte) een kwartiertje open te zetten. De vochtige lucht in huis kan zo ongehinderd naar buiten en tevens komt er veel schone lucht naar binnen. Doe dit vooral als er veel vocht is in huis, bijvoorbeeld in de ochtend of wanneer je de was aan het drogen bent. Wanneer het buiten erg koud is, is dit natuurlijk wat lastiger, omdat je ook niet te veel energie wil verspillen. Daarom is het belangrijk dat de veranda is voorzien van ventilatieroosters, eventueel in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem.

Verluchting via ventilatieroosters

Moderne veranda’s zijn voorzien van ventilatieroosters die op strategische plekken in de veranda zijn geplaatst. De roosters voor de luchtaanvoer bevinden zich meestal aan de onderzijde van de veranda, de roosters voor de afvoer aan de bovenzijde (in de ramen of in het dak). Deze roosters zijn doorgaans zelfregelend. Dat wil zeggen dat ze intern voorzien zijn van speciale membranen die de lucht van buiten op gecontroleerde manier doorlaten. Je zult dus geen overlast van koude windstromingen ondervinden. Tevens zijn ze voorzien van een windklep, waardoor er geen regen of wind naar binnen kan komen.

Tip: Last van vochtproblemen in de veranda? Zorg er dan in ieder geval voor dat de temperatuur in de veranda ‘s nachts niet onder de 15 graden komt. Bij lagere temperaturen condenseert de lucht aanzienlijk sneller en kunnen vochtproblemen ontstaan. Contacteer een verandabouwer of een ventilatiedeskundige voor advies.

Mechanische verluchting van de veranda

Soms is een mechanisch ventilatiesysteem nodig om de veranda effectief te kunnen ventileren. Dit systeem bestaat uit ventilatieroosters en een (kleine) afzuigunit die in het dak van de veranda wordt geplaatst. Het systeem is fluisterstil en kan zowel volautomatisch als manueel bediend worden. Het voordeel van een mechanisch ventilatiesysteem is dat je de veranda er op een gecontroleerde manier mee verlucht. In volautomatische stand houdt het systeem rekening met de temperatuur en de luchtvochtigheid in de veranda. De kwaliteit van de lucht is hierdoor altijd optimaal. Met een mechanisch ventilatiesysteem kun je, afhankelijk van het type systeem, ook flink wat op je energiefactuur besparen.

Ventilatietip: Maak de ventilatieroosters eens in het jaar schoon. Dat kan eenvoudig door er even een stofzuiger met borstel langs te halen.

Combinatie met zonwering

Naast goede ventilatie, is zonwering erg belangrijk voor een behaaglijk binnenklimaat, zeker in een veranda op het zuiden. Vooral zuidelijk gerichte veranda’s zijn gevoelig voor oververhitting. Met de juiste zonwering én de juiste ventilatie blijft de temperatuur in de veranda op een aangenaam niveau en behoud je een gezond luchtklimaat. Screens zijn het meest geschikt om de zonnewarmte buiten te houden. Ze worden met speciale profielen aan de buitenzijde van de veranda bevestigd en zijn windvast. Je bedient ze eenvoudig met een afstandsbediening, maar er zijn ook volautomatische systemen waar je geen omkijken meer naar hebt. Ze schuiven automatisch uit bij veel zonlicht en mocht het hard gaan waaien, dan rollen ze zichzelf automatisch weer op.

Is een airco niet voldoende?

Nee, een airco functioneert als een gesloten systeem. Hij verlucht de ruimte dus niet, maar laat de lucht langs twee warmtewisselaars circuleren (waarbij de lucht afkoelt). De relatieve luchtvochtigheid neemt tijdens dit proces wel af, omdat de vochtige lucht in de koele airco condenseert, maar de lucht zelf wordt niet ververst. Je kunt een airco dus niet gebruiken als vervanging voor een ventilatiesysteem, maar wel in combinatie ermee.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda-verluchting nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte