Nieuwe veranda bouwen
Nieuwe moderne veranda bouwen
Nieuwe veranda plaatsen? Daar komt nog heel wat bij kijken. Lees hier welke zaken van belang zijn bij het plaatsen van een veranda en wat het ongeveer kost.
Fundering van de veranda
Een veranda moet altijd op een stevige fundering worden geplaatst. Meestal graaft men voor de fundering sleuven van 70 – 80 cm diep die vol worden gestort met beton. Hier bovenop plaatst men dan een vochtscherm en een gewapende betonplaat van 10 tot 15 centimeter dik. Je kunt een nieuwe veranda dus niet zomaar op elke willekeurige betonplaat of bestaande terrasvloer plaatsen, niet alleen vanwege de sterkte, maar ook vanwege het ontbreken van een vochtscherm.
Stortbeton voor de vloerplaat
Kan ik een veranda op een bestaand terras plaatsen?
Meestal is dat niet zo’n goed idee. Niet per se omdat de ondergrond niet stevig genoeg zou zijn, maar vanwege het ontbreken van een vochtscherm en vorstrand aan de vloerplaat. Twee zaken die belangrijk zijn bij het voorkomen van vochtproblemen in de veranda. Verandabouwers leggen bij het storten van de vloer daarom altijd eerst polyethyleenfolie op de grond. Het grondvocht kan dan niet meer in de vloer trekken. Je kunt een bestaande terrasvloer, mits deze stevig genoeg is, in bepaalde gevallen wel gebruiken als fundament (met daarop een vochtscherm, isolatie, chape, enz...)
Vloerisolatie in de veranda
Mocht je de veranda ook in de winter willen gebruiken, dan is vloerisolatie zeker geen overbodige luxe. Je voorkomt er koude voeten mee en het bespaart je al gauw 20 tot 25% aan energie. Hoe deze isolatie het beste gerealiseerd kan worden hangt af van de vloeropbouw en of je vloerverwarming wenst of niet. Voor een dunne vloeropbouw is gespoten PUR (4 cm dik) erg geschikt, maar ook met harde isolatieplaten en een egaliserende uitvullingslaag kan een verandavloer perfect geïsoleerd worden.
Tip: Wil je er in de winter ook warmpjes bijzitten? Kies dan altijd voor goed geïsoleerd glas en thermische geïsoleerde profielen. De mate van isolatie stem je het beste af op de isolatiewaarde van je woning. De verandabouwer kan je hierover adviseren.
Gebruik van isolatieplaten als vloerisolatie
Wat is de beste oriëntatie?
Qua temperatuurcomfort en lichtinval is een zuidelijke oriëntatie het meest gunstig, omdat je dan ook in de koudere seizoenen perfect gebruik kunt maken van de veranda. Een zuidoostelijke oriëntatie is in de zomermaanden het meest ideaal. In de ochtend komt er dan weliswaar veel zonlicht naar binnen, maar omdat het buiten nog niet zo heet is, is dat niet zo’n probleem. Vanzelfsprekend zul je wel het nodige aan zonwering moeten doen, want anders lopen de temperaturen snel op in de veranda. Speciale veranda screens in combinatie met zonwerend glas zijn over het algemeen het meest effectief in het weren van zomerhitte.
Koudebruggen en ventilatie
Bij het plaatsen van de veranda zal de aannemer goed letten op koudebruggen. Deze moeten zoveel mogelijk vermeden worden aangezien ze kunnen leiden tot vochtproblemen. Bij een veranda doen bouwknopen zich meestal voor bij de aansluiting tussen de profielen en de gevel. Door temperatuurverschillen ontstaat er dan condensatie, wat weer tot allerlei vochtproblemen in de veranda leidt. Koudebruggen kunnen voorkomen worden door het toepassen van de juiste isolatiematerialen. Verder is een goede veranda ventilatie belangrijk. Denk aan voldoende luchtroosters of mechanische ventilatie.
Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een veranda?
In veel gevallen geldt alleen een meldingsplicht, maar dat hangt voornamelijk af van de grootte en hoogte van de veranda. Zonder stedenbouwkundige vergunning mag je in totaal niet meer dan 40m² aan bijgebouwen of aanbouwen plaatsen. De bijgebouwen mogen daarbij niet hoger zijn dan 4 meter, gemeten vanaf de grond. Voldoe je aan deze regels, dan is de kans groot dat je kunt volstaan met een melding. Let op: worden er werkzaamheden verricht die van invloed zijn op de stabiliteit van de woning, dan heb je een architect nodig! Alle informatie over vergunningen vind je hier.
Wat kost het plaatsen van een nieuwe veranda?
Een moderne woon- of leefveranda kost gemiddeld 1400 tot 1600 euro per vierkante meter.
De kostprijs van een veranda is afhankelijk van veel factoren. Denk hierbij aan:
Gratis offerte-aanvraag & advies
Veranda nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte